Každá gazdiná alebo gazda, ktorí milujú varenie, k nemu potrebujú množstvo surovín. Ryža, múka, sušené paradajky, olivy, cestoviny, strúhanka… a kopa, kopa ďalších. Pretože na pohľad množstvo z nich vyzerá svojím balením veľmi podobne, najlepším spôsobom, ako ich v komore hneď v záplave potravín nájsť, je usporiadať si ich do kategórií. Pri varení tak už nebudete nadávať, že nič neviete nájsť. 🙂

 

Nedajte šancu potravinám po záruke

 

Čistý dom = spokojný dom! Nechajte pozitívnu energiu u vás doma prúdiť bez prekážok. V komore zbytočne nedržte tých tuniakov v konzerve po záruke a vyhoďte aj tie sušené paradajky, na ktoré ste zabudli a ktoré sú už rok po záruke.

 

Trvanlivé potraviny, ktoré nejete, darujte

 

Proteínové doplnky výživy sú výbornou súčasťou zdravého životného štýlu. Ak vám však vaše odhodlanie cvičiť vydržalo mesiac a vo vašej špajzi alebo komore sa tieto doplnky povaľujú už dlhú dobu a vy ste sa ich nikdy nedotkli, darujte ich alebo rovno vyhoďte. Zostane vám tak miestečko na nejakú tú chutnú čokoládu, ktorou sa raz za čas odmeníte.

 

Potraviny ukladajte podľa kategórií

 

Vo vašom vlastnom dome sa nemusíte riadiť nikoho konkrétnymi pravidlami, stačí, keď sa inšpirujete a vytvoríte si svoje vlastné. V tejto časti máme pre vás iba jednu, hlavnú radu: potraviny rovnakých kategórií držte pri sebe. Časom sa naučíte na prvý pohľad určiť, čo a kde je. Ryža sa napr. dobre ukladá s cestovinami a prášok do pečiva so sušenými kvasnicami. Ak máte radi estetiku, nakúpte si nádoby a obsah produktových obalov vysypte do nich. Bude sa vám lepšie orientovať. 🙂

 

Potraviny uložené podľa kategórií

 

Dezinfekcia nadovšetko

 

Na trhu existuje snáď milión rôznych dezinfekčných prostriedkov. Väčšina z nich sa pritom hrdí magickou formulkou „zničí až 99 % baktérií“. Toľko baktérií sa však dá zničiť aj prírodnou cestou, a to len a len vďaka pare. Iba parou, bez zničených rúk, dokážete vydezinfikovať akékoľvek miesto, vrátane políc v komore a v chladničke.

 

#UPRATANÉ v komore s Lujzou

 

Na čistenie malých priestorov v špajzi alebo komore a chladničke sú výbornou pomocou parné čističe Kärcher. Model Kärcher SC 1 veľmi obratný a pohodlne sa s ním dostanete všade, kam potrebujete. Zmestíte sa dokonca aj do rohov a zapadnutých miest. Celý priestor tak stačí vyprázdniť a vyčistiť povrchy raz dva – a to aj bez chémie. 🙂 Len jedna drobná rada na záver: pred čistením chladničkových priestorov ju nezabudnite vyprázdniť a vypnúť. Teplotný šok pary by mohol totiž spôsobiť rozbitie sklenených poličiek.

 

Mať #UPRATANE, keď viete ako na to, je easy. Už len aplikovať tieto rady a máte vyhraté.